Broj korisnika kreditnih kartica u Srbiji i dalje u strmoglavom padu

19. septembar 2024 – Građani Srbije trenutno otplaćuju ukupno 1.583 milijarde dinara kredita, ili – narodski rečeno – oko 13,5 milijardi evra. To pokazuju ove nedelje objavljeni podaci Kreditnog biroa pri Udruženju banaka Srbije, baš kao i još jednu zanimljivu činjenicu – da je nastavljen pad broja korisnika kreditnih kartica. Srbi su, očigledno, na teži način, naučili da je to najskuplji mogući vid kreditiranja.

Kako i ne bi bio kada su trenutne prosečne vrednosti nominalnih stopa, koje pritom ne uključuju sve troškove, kod kreditnih kartica u proseku 22,13 odsto, jedino je gore kod dozvoljenog minusa gde su kamate u proseku čak 28,41 odsto.

To bi uskoro trebalo da se promeni, pošto je Narodna banka Srbije objavila nacrt novog Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, kojim predlaže mehanizam ograničavanja visine kamatnih stopa, kao i uvođenje nove, niže zakonske zatezne kamatne stope koja bi iznosila 12 odsto na obaveze u dinarima, odnosno od 10,25 odsto na obaveze sa valutnom klauzulom u evrima, dok je važeća opšta stopa zakonske zatezne kamate 14 odsto, odnosno 12,25 odsto.

Inače, za godinu dana građani Srbije su kod banaka zaduženiji za ukupno 89 milijardi dinara, što je oko 760 miliona evra, pokazuju podaci iz najnovijeg izveštaja Kreditnog biroa UBS. Najveći deo od pomenute 1.583 milijarde dinara duga koji građani otplaćuju bankama odnosi se na keš kredite – čak 752,6 milijardi dinara (6,4 milijarde evra), a nešto manje – 680,95 milijardi dinara (5,8 milijardi evra) – na stambene i zajmove za adaptaciju.

Foto/ilustracija. Pixabay.com, grafikoni Kreditni biro UBS

Skorašnji članci

error: Content is protected !!